
Tymianek to ziele, które od wiek wieków wykorzystujemy w kuchni i w lecznictwie. Używamy go jako aromatycznego składnika do marynat do mięs, przyprawy do ryb i ziemniaków i potraw z warzywami strączkowymi. Oprócz tego tymianek ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie i dlatego wykorzystywany jest w lecznictwie.
Co oznacza nazwa tymianek?
Nazwa zioła od greckiego thymon oznacza ,,do odkażania” . Nie każdy z nas wie, że tymianek to roślina o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Używany był już w starożytności, bo zapobiegał psuciu się jedzenia. Dzięki właściwościom konserwującym w Egipcie uZywano go do balsamowania zwłok. Obecnie na świecie istnieje ponad 100 odmian tego ziela. W naszych kuchniach wykorzystuje się przeważnie tymianek pospolity lub cytrynowy.
Jak wygląda tymianek i co zawiera?
Tymianek to roślina charakteryzująca się wysokością około 30 cm, drobnymi liśćmi i fioletowymi kwiatami na szczytach pędów. W medycynie wykorzystuje się łodygę, liście i kwiat, które są zbierane dwa razy w ciągu roku- w czerwcu i sierpniu. Tymianek zawiera olejki eteryczne, w których znajduje się około 40% pochodnych fenolowych, cyneol, cymen, linalol, octan linalolu, borneol i octan bornylu. Oprócz tego tymianek zawiera kwasy polifenolowe, garbniki, flawonoidy, gorycze i sole mineralne.
Na jakie dolegliwości jest skuteczny?
Tymianek jest ziołem o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnym, dlatego często wykorzystywany jest w leczeniu górnych dróg oddechowych. Dzięki swoim właściwościom skutecznie łagodzi zapalenia gardła i jamy ustnej. Wykorzystywany jest również w produkcji syropów, bo ma także działannie wykrztuśne i rozkurczowe. Oprócz tego tymianek bardzo dobrze oddziaływuje na nasz układ pokarmowy. Używa się go przy leczeniu nieżytu żołądka, podrażnień jelit i dolegliwościach wątrobowych. Tymianek znany jest również z właściwości przeciwbiegunkowych. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu łagodzi bóle reumatyczne i dobrze odkaża kanały zębowe. Tymianek jest również źródłem witamin, a w szczególności witaminy C, która podnosi odporność organizmu. Wykorzystujmy go w naszej kuchni jak najczęściej, bo zawiera dużo cennych składników, które mają wpływ na nasze zdrowie.