
Z samego rana wzięłam się za gotawanie i przyszedł mi do głowy pomysł na nowy wpis, mam nadzieję, że Wam się spodoba. Opiszę dziś przyprawy jakich używam w swojej kuchni. Przy okazji pomyślałam, że może ktoś podzieli się ze mną w komentarzach, swoimi sposobami doprawiania potraw. Wiele osób podczas gotowania używa tylko pieprzu i soli. W naszych sklepach możemy dostać obecnie wszystkie przyprawy świata. Bez problemu każda z nas może sobie dobrać takie, które podkreślą smak potrawy. Oprócz tego przyprawy i zioła mają również korzystny wpływ na nasze zdrowie. Ja w swojej kuchni oprócz soli i pieprzu używam kilka przypraw między innymi tymianek, bazylię, rozmaryn, pietruszkę, koperek, czosnek, paprykę, kminek. Czasem korzystam też z ziół prowansalskich.
Co daje stosowanie przypraw?
Zioła i przyprawy, suszone czy świeże zawierają minerały, witaminy. Często jest ich więcej niż posiadają owoce czy warzywa. Zawierają też substancje, które wpływają na nasze zdrowie.
Tymianek posiada bardzo dobre właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Stosowany jest również w leczeniu górnych dróg oddechowych, bo pomaga w kaszlu i chrypce. Dobrze wpływa na nasz układ trawiennt. Tymianek stosuję przeważnie do mięsa i jego wyrobów.
Bazylia posiada właściwości uspakajające i dlatego korzystnie wpływa na nasz system nerwowy. Ma również właściwości przeciwbakteryjne i często stosowana jest przy problemach trawiennych. Przeważnie stosuję bazylię do sosów, sałatek, zup i potraw warzywnych. Dokładam ją pod sam koniec gotowania aby w pełni cieszyć się jej właściwościami.
Najbardziej w swojej kuchni lubię używać świeżej pietruszki. W tym celu hoduję ją sobie w doniczce na parapecie. Jest to doskonały dodatek do wszystkiego. Dodaje potrawom aromatyczny zapach i smak. Zawiera żelazo, wapń, magnez, potas oraz witaminy A i C.
Kolejną przyprawą bez której nie mogę obejść się w kuchni jest koper, najlepiej w zielonej postaci. Stosuję go do zup, ziemniaków, sosów i sałatek. Dodaje potrawom delikatnego smaku, a oprócz tego pozytywnie wpływa na układ pokarmowy.
Co jeszcze powinno znaleźć się w naszej kuchni?
Podczas gotowania dość często używam czosnek. Jest on aromatyczny i ma działanie nie tylko przeciwzapalne ale również antyseptyczne. Używam go przeważnie do dań mięsnych, rybnych i sosów. Częściej stosuję go w celach leczniczych w sezonie jesienno-zimowym. W kuchni również często korzystam z papryki, która dodaje potrawom ostrości. Dodaję ją do dań węgierskich, gulaszy, mięs i dań na bazie pomidorów. Mielona papryka oprócz witaminy C zawiera beta-karoten, który ma dobry wpływ na nasza skórę. Natomiast jej ostra odmiana wpływa na układ odpornościowy i trawienny. Każde zioła i przyprawy warto wykorzystywać w kuchni dla poprawy smaku potraw i ich wpływu na nasz organizm.