Rozmaryn – najważniejsze właściwości i zastosowanie

Rozmaryn to roślina, która zagościła na stałe w wielu polskich kuchniach. Nie ma co się dziwić zważywszy na właściwości tego zioła. Dawniej roślina ta traktowana była jako symbol miłości, dlatego w średniowieczu na głowe panny młodej wkładano wianek z rozmarynu. Za pomoca gałązek odpędzano również złe duchy i koszmary nocne. Rozmaryn to jedna z najbardziej aromatcznych przypraw. Wygląda jak gałązka choinki i pachnie podobnie. Od wieków jest wykorzystywany w sztuce kulinarnej ze względu na intensywny zapach i swoje właściwości lecznicze. Jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw.

Do czego wykorzystuje się rozmaryn w kuchni?

W kuchni rozmaryn wykorzystuje się przede wszystkim jako   przyprawę do mięs. Używa się go do  jagnięciny,  wieprzowiny, cielęciny, dróbiu oraz do mięsa z  królika. Jego głęboki aromat dodaje potrawom bardziej wyrazistego smaku. Rozmaryn również nieżle komponuje się z niektórymi warzywami. Bardzo dobrze smakuje jako dodatek do sałatek i zapiekanek. Oprócz tego gałązkeę rozmarynu można włożyć do butelki z oliwą i w ten sposób uzyska się niepowtarzalny smak i aromat. Do deserów i miodu nadaja się kwiaty rozmarynu.

Wpływ rozmarynu na nasze zdrowie

Rozmaryn a zwłaszcza olejek rozmarynowy wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze. Oprócz tego wpływa na wzmocnienie odporności, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Jest stosowany u chorych na cukrzycę. Dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym jest pomocny w przeziebieniach. Rozmaryn znany jest również z właściwości wspomagających trawienie, wpływa na poprawe pracy mózgu, łagodzi migreny i podnosi ciśnienie krwi. Bardzo korzystnie wpływa na zmniejszenie bólów mięśniowych. Jednak najważniejszymi właściwościami rozmarynu jest wpływ na wspieranie pamięci, poprawienie przepływu krwi a przede wszystkim wpływ na odmłodzenie skóry. Z uwagi na bardzo dużą ilość substancji czynnych rozmaryn może być stosowany w małych dawkach.

Co jeszcze zawiera rozmaryn?

Rozmaryn to nie tylko białko, węglowodny, tłuszcz czy błonnik. Rozmaryn to przede wszystkim witaminy i minerały. Witamina A, C, B6, kwas foliowy a obok tego tiamina, ryboflawina i nicyna to witaminy , które maja duży wpływ na nasz organizm. Rozmaryn to również minerały takie jak: wapń, żelaz, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.